Справочен и правен софтуер Издателство Е-Книжарница Проекти и обучения

Книги

Поредици

Автори

E-Книги

Какво не знаем за столицата - премиера на "Исторически маршрути: София"

01 Октомври 2019 | 14:43

Какво не знаем за столицата или неизвестните факти от миналото на града

Над 100 души поеха заедно на разходка по улиците на Стара София на премиерата на „Исторически маршрути: София” в Регионален исторически музей.

В своеобразно тържество на историческото и културно наследство на столицата се превърна представянето на наръчника „Исторически маршрути: София” от Здравко Петров в Регионален исторически музей София. Над 100 посетители бяха поканени от автора на книгата да го придружат на разходка из улиците на Стара София и чрез историята да открият своята любов към града, в който живеят.

В обръщението си към читателите Петров поведе публиката из залите на най-големия софийски музей – улиците на града. Многоликата София с нейните различни епохи и герои, стилове и цветове. Където на една едничка улица съществуват преплетени белезите на разнородни култури, философии и идеологии. Чрез неговата презентация на богат архив от стари снимки, карти и пощенски картички, реконструиращи изгубени места в София, публиката започна да открива парченцата от пъзела на града, който всички гледаме всеки ден, но никога не виждаме изцяло.

Събитието се проведе с подкрепата на Столична община, в присъствието на доц. доктор Венета Ханджийска, директор на музея, Биляна Генова, директор Дирекция Култура, и Захари Карабашлиев, главен редактор на издателство „Сиела”, които представиха накратко книгата, преди да дадат думата на автора.

„Сградите се състоят от много елементи – обърна се към публиката Карабашлиев. Освен от тухли, от бетон, от греди, от арматура, сградите се градят от истории. Историите са най-важната арматура, спойката, която устоява най-дълго на разрушителната сила на годините. В книгата си Здравко ни подарява тези истории.”

Луксозното цветно издание „Исторически маршрути: София” (ИК „Сиела”)проследява историята на столицата ни чрез редица известни или потайни сгради, пазещи паметта за ключови за българската история събития и личности, и съдържа повече от 200 цветни фотографии и стари пощенски картички.


Събития

пвсчпсн
  12345
6789101112
13
14
1516171819
20212223242526
2728293031  

» Най-продавани